Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

PKK: Δεσμευόμαστε μέσα από τον αγώνα μας να κρατήσουμε τον Μπούκτσιν ζωντανό


Ύστερα από το θάνατο του Μάρεϋ Μπούκτσιν στις 30 Ιουλίου 2006, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (η «συνέλευση του PKK»), τον αποχαιρέτισε με ένα συγκινητικό φόρο τιμής. Μου παραδόθηκε από δυο διαμεσολαβητές. Μέχρι τώρα βρισκόταν μόνο στον σκληρό μου δίσκο. Το παραθέτω αυτούσιο, με μικρές μόνο διορθώσεις στην σύνταξη και στην ορθογραφία.
Janet Biehl (biehlonbookchin.com)

Ένας από τους μεγαλύτερους κοινωνικούς επιστήμονες του εικοστού αιώνα, ο Μάρεϋ Μπούκτσιν, απεβίωσε. Απευθύνουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και στους φίλους του, όπως και σε εκείνους που μαζί του αγωνίζονται για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Οι σκέψεις του, ο αγώνας του και το πάθος του για την ελευθερία θα συνεχιστούν μέσα από την αγωνιζόμενη για ελευθερία και δημοκρατία ανθρωπότητα.

Ο Μπούκτσιν διεύρυνε τη συνείδηση της ανθρωπότητας: την οικολογική συνείδηση. Μας εισήγαγε στην σκέψη της κοινωνικής οικολογίας και είναι γι' αυτό που η ανθρωπότητα θα τον θυμάται με ευγνωμοσύνη. Η άποψή του παρείχε στην ανθρωπότητα μια σπουδαία υπηρεσία ως προς την αυτοσυνείδησή της.



Η κοινωνική οικολογία δεν αποτελεί προϊόν μόνο της οικολογικής συνείδησης, αποτελεί επίσης μια φιλοσοφική και ιδεολογική μέθοδο που βοήθησε το ξεπέρασμα των ελαττωμάτων της σοσιαλιστικής θεωρίας. Με αυτήν τα σημαντικά ελαττώματα του σοσιαλισμού του 19ου και 20ού αιώνα ολοκληρώθηκαν.

Ο Μπούκτσιν υπήρξε ένας διανοούμενος που υπήρξε στρατευμένα αφοσιωμένος στα ιδανικά της ελευθερίας, της ισότητας και της δημοκρατίας. Θα τον θυμόμαστε ως ένα διανοούμενο που ολοκλήρωσε την αγωνιστική του αφοσίωση με την επιστήμη. Είναι αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό που του ενεργοποίησε τη συνεχή ενασχόληση με ζητήματα που είναι λανθασμένα και/ή ατελή. Εξ ου και υπήρξε ένας διανοούμενος προερχόμενος από επαναστατικούς κύκλους που άσκησε κριτική στα ελαττώματα και στα λάθη του μαρξισμού επίσης. Μέσα από αυτή την κριτική μέθοδο είχε σπουδαία συνεισφορά στα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού.

Επέδειξε την ικανότητα να αναλύσει τον καπιταλισμό, που έχει φέρει την ανθρωπότητα στα πρόθυρα μιας πιθανής εξαφάνισης, πολύ διεξοδικά. Απέδειξε ότι ο καπιταλισμός είναι το χειρότερο των συστημάτων στην ιστορία της ανθρωπότητας ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο νέους ορίζοντες στον αγώνα εναντίον του καπιταλισμού. Ο ορισμός του καπιταλισμού ως μας καρκινικής επιδημίας που επιδρά στη φύση και στον άνθρωπο, απέδειξε χωρίς αμφιβολία ότι ο αγώνας για την ανάπτυξη της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού αποτελεί υποχρέωση και όχι επιλογή. 

Αντίθετα από εκείνους που ισχυρίζονται ότι η σοβαρή κριτική στον μαρξισμό και στον σοσιαλισμό ήταν επίθεση στον μαρξισμό και/ή αποδυνάμωσε τον σοσιαλισμό, πιστεύουμε ότι ο Μπούκτσιν βοήθησε να αναπτυχθεί η σοσιαλιστική θεωρία προκειμένου αυτή να εξελιχθεί σε μια πιο σταθερή βάση.  Γι' αυτό οι σοσιαλιστές οφείλουν πολλά στον Μπούκτσιν για τις ιδέες που ανέπτυξε. Παρά τις όποιες ελλείψεις της θεωρίας του και τις επαναλήψεις εκ μέρους του των λαθών του “αληθινού σοσιαλισμού”, τίποτε δεν είναι αρκετό για να μειώσει τη σημασία της συνεισφοράς του. Μια από τις σημαντικές συμβολές του Μπούκτσιν είναι ότι η δημοκρατία, η ελευθερία και ο σοσιαλισμός μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο σε ένα σύστημα εκτός της κρατικής μηχανής. Αυτό μπορεί να έχει ειπωθεί προηγουμένως και από άλλους, ιδιαίτερα τους αναρχικούς. Παρόλα αυτά ο Μπούκτσιν έδειξε με ποιο τρόπο αυτό θα γίνει πραγματικότητα και άνοιξε ως εκ τούτου νέους ορίζοντες. Προκειμένου να εγκαθιδρύσει ένα μη κρατικό σχηματισμό και μια δημοκρατία, πρότεινε την ιδέα του συνομοσπονδισμού, ένα μοντέλο που πιστεύουμε ότι είναι δημιουργικό και πραγματοποιήσιμο.

Διατηρούσε μια επαναστατική θεωρία που υποστήριζε ότι χωρίς μια κατάλληλη ανάλυση για το κράτος, την εξουσία και την ιεραρχία δεν μπορεί να αγωνίζεται κανείς για δημοκρατία, ελευθερία και σοσιαλισμό. Απέδειξε ότι αυτό ήταν ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του μαρξισμού και μας βοήθησε λοιπόν προκειμένου να βελτιώσουμε την κατανόησή μας πάνω σε αυτό το ζήτημα, προκειμένου οι σοσιαλιστές να μην ξαναπέσουν στην ίδια παγίδα στο μέλλον. Εκείνοι που διατηρούν τα ιδανικά της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την ανάλυσή του και τη θέση του αν θέλουν να αποφύγουν να πέσουν θύματα ακόμα ενός δόγματος καταπιεστικών συστημάτων.

Ο Μπούκτσιν δεν ήταν μόνο ένας διανοούμενος, αλλά την ίδια στιγμή, ένας οργανωτής και ένας ακτιβιστής. Έχει εμπνεύσει επίσης στην πράξη τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει στην τοπική διοίκηση και στην οικολογία. Η συνεισφορά του στην ανάπτυξη αυτής της δουλειάς παγκοσμίως μέσα από τη θέση του και τις προσπάθειές του είναι τεράστια. 

Είναι γνωστό ότι ο Μπούκτσιν πέρασε διάφορες δυσκολίες στη ζωή του και αγωνίστηκε σε ιδιαίτερα δυσμενείς περιόδους. Οι γενικά λανθασμένες και δογματικές προσεγγίσεις των μαρξιστών, μαζί με την έλλειψη ανοχής στην εναλλακτική σκέψη, εμπόδισαν τόσο τον ίδιο όσο και εκείνους που εμπνέονταν από ιδανικά ελευθερίας, δημοκρατίας και σοσιαλισμού να ευεργετηθούν πολύ νωρίτερα από τις σκέψεις του.

Το ότι τα οικολογικά κινήματα που δεν κατάφεραν να απαγκιστρωθούν από το σύστημα και ενσωματώθηκαν από αυτό, αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που επικυρώνει τη σημασία της μη καλής κατανόησης των ιδεών του και των πράξεών του. Η εμπειρία των αγώνων του, τού έδειξαν με ποιο τρόπο οι άνθρωποι μπορούν να ενσωματώνονται από τον καπιταλιστικό τρόπο ζωής, κρατώντας τους ταυτόχρονα μακριά από τον αγώνα. Την ίδια στιγμή η προσωπική του εμπειρία τού δίδαξε ότι το να μην είσαι οργανωμένος ισοδυναμεί με το να μην μπορείς να αγωνιστείς, και έτσι να παραδίνεσαι στο σύστημα. Γι' αυτό το λόγο ήταν πάντοτε αφοσιωμένος στην αντίθεσή του με την μη οργάνωση, πρακτικά και θεωρητικά.

Η θεωρητική άποψη του Μπούκτσιν και ο αγώνας του, θα συζητηθούν ακόμη περισσότερο και θα αποτελέσουν στο μέλλον μέρος της ιστορίας της ελευθερίας. Η αφοσίωσή του στην επιστημονική μέθοδο, οι αρχές, η ειλικρίνεια και η ηθική του είναι κάποια από τα προσωπικά του χαρακτηριστικά που μπορούν να ιδωθούν ως παραδειγματικά και που συμβάλλουν στην αποφυγή της πνευματικής διαφθοράς.

Ο Μπούκτσιν συνεισέφερε με τέτοιο τρόπο στον 21ο αιώνα ώστε να γίνει ο αιώνας του σοσιαλισμού. Εκείνοι που αγωνίζονται για την ελευθερία και τη δημοκρατία θα συνεχίσουν να αντλούν δύναμη από τη ζωή και την ηθική του. Η άποψή του εξελίσσει την ανάπτυξη της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού περισσότερο από ποτέ.

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν έμαθε επίσης από τον Μπούκτσιν. Η συνεισφορά του στην άποψη που διαμόρφωσε ο ηγέτης μας Αμπντουλάχ Οτσαλάν πάνω στην κοινωνική οικολογία δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Προκειμένου να φτάσουμε στον δημοκρατικό σοσιαλισμό που οραματιζόμαστε, οι ιδέες του πάνω στον “συνομοσπονδισμό”, στο κράτος, στην εξουσία και στην ιεραρχία θα εμφυτευτούν και θα πραγματοποιηθούν μέσα από τον αγώνα μας από δω και πέρα και θα συνεχίσουν να έχουν επιρροή.

Δεσμευόμαστε μέσα από τον αγώνα μας να κρατήσουμε τον Μπούκτσιν ζωντανό. Θα κάνουμε πράξη αυτήν την υπόσχεση ως η πρώτη κοινωνία που εγκαθιδρύει έναν απτό δημοκρατικό συνομοσπονδισμό.

Ελπίζουμε ότι όλοι οι κοινωνικοί επιστήμονες και επαναστάτες να πετύχουν τα χαρακτηριστικά του Μπούκτσιν: αρχές, συνείδηση, επαναστατικές ηθικές αξίες και πάνω απ' όλα ότι αυτά θα τα κάνουν πράξη στη ζωή.

Ο Μπούκτσιν δεν πέθανε, θα συνεχίσει να ζει μέσα από το έργο του και μέσα από το έργο των άλλων.

Συνέλευση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.
Αύγουστος 2006