Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Jean Grave: Οι περιπέτειες του Νονό

Εισαγωγή, πρόλογος: Fransisco Ferrer i Guardia, Anselmo Lorenzo

Ήταν ένα βράδυ όπως όλα τα υπόλοιπα στη ζωή του Νονό, ενός εννιάχρονου αγοριού μιας φτωχής οικογένειας που μοχθούσε για να τα βγάλει πέρα, όπως εξάλλου όλες οι φτωχές οικογένειες. Ο Νονό έπεσε να κοιμηθεί και το επόμενο πρωί ξύπνησε σε ένα μέρος όπου δεν είχε ξαναβρεθεί.

Περιπλανώμενος, εξερευνώντας το μέρος στο οποίο βρέθηκε, μάλλον με μαγικό τρόπο, μαθαίνει πως είναι στη χώρα της Αυτονομίας, όπου οι άνθρωποι καταλαβαίνουν τα έντομα, τα πουλιά, και όλα τα υπόλοιπα ζώα, όπου μικροί και μεγάλοι μοιράζονται τα πάντα, δουλεύουν από κοινού, αποφασίζουν μαζί για τα ζητήματα της κοινότητάς τους συνδυάζοντας το παιγνίδι και την εργασία.

Η πρωτόγνωρη αυτή κοινότητα εντυπωσιάζει τον Νονό, ενώ και η αρμονική σχέση που έχει αποκτήσει με την περιβάλλουσα φύση τον κάνει να νιώθει πως θα ήθελε να ζει έτσι για πάντα.

Όντας μικρός και ατίθασος όμως και προερχόμενος από ένα κόσμο που οι άνθρωποι δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο και παρ'όλες τις προειδοποιήσεις από τους νέους του φίλους, ο Νονό θα μπλεχτεί στα δίχτυα της Αργυροκρατίας, του αντίπαλου βασιλείου όπου βασιλεύει ο μοχθηρός Χρήμας.

Θα καταφέρει να γλιτώσει ο Νονό από τον Χρήμα και τους υποτελείς του και να ξαναδεί τους φίλους του στην Αυτονομία; 

Θα ξανασυναντήσει την οικογένειά του σε αυτό το παράξενο ταξίδι ή θα μείνει για πάντα εγκλωβισμένος σε μια χώρα τόσο σκληρή όσο και εκείνη από την οποία προέρχεται;